1774 г. Джоузеф Пристли открива кислорода. Роден през 1733 г., Пристли

...
1774 г. Джоузеф Пристли открива кислорода. Роден през 1733 г., Пристли
Коментари Харесай

На този ден: Отпечатана е първата българска банкнота с номинал 20 лева

1774 година Джоузеф Пристли открива кислорода.  Роден през 1733 година, Пристли изследва газовете от 60-те години, като печели популярност с изобретяването на газираната вода, с творбите си върху електричеството и с някои други по-маловажни открития.

Изолираният от него чужд газ той назовава де-флогистон, което след това е отхвърлено от научната общественост. Пристли показва откритието си в Париж пред Лавоазие, броени дни откакто го е направил, а след завръщането си в Англия през 1775 година продължава опитите и открива, по неговите думи, „ витриолен киселинен газ ”, в действителност серен двуокис.

През март Пристли показва откритията си в писма до Кралското общество и в публикация на страниците на сп. „ Философикъл транзакшънс ”. Според заключенията му новооткритият дефлогистиран газ е „ 5-6 пъти по-добър от елементарния въздух за дишане и разпалване ”. Ученият потвърждава изказванията си в особено построена за задачата лаборатория.

Любопитен факт е, че за откритието претендират и французинът Антоан Лоран Лавоазие, и шведът Карл Вилхелм Шееле. Газът получава актуалното си наименование - О2, през 1777 година точно от… Лавоазие.
1834 година анулирано е робството в Британската империя. 770 280 плебеи станали свободни жители .Прочетете още
Робството в индустриални размери е било главен източник за благосъстояние в Британската империя, употребата е в основата на търговията със захар на Западната Индийска компания и на памучните плантации в Северна Америка. От нея печелели освен робовладелците, а и вложителите в превозването на африканци за плебеи.

Кампанията против робството стартира в края на 18 в. Тя довежда първо до анулация на робството, което става със закон през 1808 година, а 26 години по-късно (1834 г.) с акт на Народното събрание е оповестена равноправност на робите. Именно този закон дава опция за отплата на робовладелците, само че не дава и пени репарация за някогашните към този момент плебеи.

Освен това законът планува единствено децата под 6 години да бъдат неотложно освободени, останалите са третирани като „ чираци ”, които в подмяна само на безвъзмездна храна и заслон са задължени да работят по 40 часа и половина. Това траяло до 1840 година След няколко съществени протеста срокът бил изтеглен и през 1838 година дефинитивно са освободени 700 000 плебеи от Западната Индийска компания, 40 000 в Южна Африка и 20 000 на Мавриций.

1879 година основана е Дунавската военна флотилия, с което се слага началото на българските Военноморски сили (ВМС) . Бойното кръщение на Дунавската флотилия и морска част става при отбраната на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.



До 1885 година Дунавската флотилия попълня състава си с подарени от Русия и закупени от Франция кораби. Допълнително през 1884 година от Русия за флота на България е направено подаяние от две миноноски, 40 котвени мини, 100 образователни мини, 10 прътови мини и огромно количество взривни материали и минни такъми се слага началото на Минната част на флотилията и подготовката на профилирани фрагменти за поддръжка и потребление на въоръжението.

Организационно Дунавската флотилия и Морска част включвала Русенско адмиралтейство, на което били подчинени Катерните команди, Корабната работилница, Портовата рота, Минната част, Метеорологичната станция и Флотския духов оркестър.

Към началото на Съединението корабите не са били въоръжени и не е съществувал проект за тяхното потребление. Днес Военноморски сили са един от четирите типа въоръжени сили в структурата на Българската войска, наред с Военновъздушните и Сухопътните войски и Националната армия.

1885 година в Санкт Петербург е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лв.. 
Днес тази банкнота се съхранява в Историческия музей Габрово.

В първите години след Освобождението в обращение на територията на България се намират основно сребърни монети, огромна част от които са физически обезценени.

Левът е признат за българска парична единица малко след Освобождението на страната, когато на 4 юни 1880 година е признат Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на идната година са отсечени и първите монети.

Приетият през 1880 година Закон за правото на резание монети в Княжеството планува фискалното счетоводство да се води в левове, дефинира количеството злато, сребро или мед в другите монети и лимитира общото парично предложение до 15 млн. лв.. Левът има стойност, равна на тази на френския франк. Допуска се потреблението на монети, както на Латинския валутен съюз, по този начин и на други страни, които страната приема по одобрени от Министерството на финансите курсове.

В края на 1884 година Народното събрание дава опция да бъдат издадени сребърни монети за още 10 млн. лв., като за тази цел са претопени огромно количество рубли в монети, събрани от страната като налози. През идващите две години държавното управление и Българската национална банка (БНБ) съумяват дефинитивно да изтеглят от обращение съветските сребърни монети.

Българска народна банка стартира да емитира банкноти през 1885 година Първата емисия е относително дребна (213 000 лева) и е зле призната от хората. Причина за това е както недоверието в новите хартиени пари, по този начин и златното покритие на банкнотите.

Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът й е 20 лв., размерите - 150 на 97 мм, а върху нея има воден знак на Българска народна банка. Лицето на банкнотата съставлява кафяво каре върху светла охра, а в левия ъгъл е изобразен държавният герб.

1936 година в Берлин Адолф Хитлер открива 11-те Летни олимпийски игри.  Игрите не престават до 16 август. След като нацистите идват на власт в Германия, те виждат в олимпийските игри идеална опция за разпространение на концепциите им и придобиване на необятна популярност. Единственият различен град претендент за хазаин е Барселона.



Това е първата олимпиада, на която е въведена церемонията по внасяне на олимпийския огън. Най-много медали печелят домакините, само че превъзходството им не е цялостна заради съществуването на спортисти като Джеси Оуенс, който печели четири златни медала. Хитлер пък намерено демонстрира недоволството си от достиженията на американските цветнокожи спортисти - Джеси Оуенс и Корнелиус Джонсън.

На тези игри за пръв път се организира шампионат по баскетбол. На финала тимът на Съединени американски щати побеждава тима на Канада с рекордно ниския резултат от 19:8. Мачът се организира на открит замърсен терен в дъждовно време, само че срещата е следена от към 1000 фенове.

1975 година 33 европейски страни, Съединени американски щати и Канада, подписват в Хелзинки Заключителния акт от съглашението за човешките права.  С документа в действителност се основава Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

В този документ са уредени редица основни съглашения във военно-политическата област, в областта на стопанската система, опазването на околната среда и човешките права и са закрепени главните правила за държанието на страните по отношение на техните жители („ хелзинкският декалог ”), а също и в връзките посред им.

Предшественик на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) е основаното при започване на 70-те години Съвещание по сигурност и съдействие в Европа (СССЕ), представляващо многостранен конгрес за разговор и договаряния сред Изтока и Запада.

1981 година в Съединени американски щати стартира лъчение музикалният ефирен канал MTV.  Първият музикален продуцент на канала е Боб Питман. По-късно той става изпълнителен шеф на MTV Networks.

Най-запомнящите се мигове в ранните години на малкия екран са международната премиера на видеото на Майкъл Джексън „ Трилър ”, което се трансформира в емблема на канала; концертите, отдадени на битката против СПИН-а, както и дебютът на Видео музикалните награди на MTV.

Телевизията е залагала през годините, с изключение на на видеоклиповете, и на лични продукции и шоута. Сред тях са Beavis and Butt-head, The Osbournes и Jackass. MTV може да се похвали и с номинираните за Оскар филми „ Murderball ” и „ Hustle and Flow ”.

През 1987 година MTV излиза отвън Америка и основава и канал за територията на Европа. Днес каналът е следен от над 1,4 милиарда души по света в 179 страни.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР